Anglikanizm Nedir ve Nerede Ortaya Çıktı?
Anglikanizm, kökleri İngiltere Kilisesi’ne dayanan özel bir Hristiyan mezhebidir. Yüzyıllar boyunca gelişen bir gelenektir ve mensupları dünyanın her yerinde bulunabilir.
Bu makalede Anglikan inancının ne olduğunu, tarihini, inançlarını ve ibadet şekillerini inceleyeceğiz.
Anglikanizm Nedir?
Anglikanizm İngiltere Kilisesi’nin öğretilerine dayanan Protestanlık, Roma Katolikliği ve diğer Hristiyan mezheplerinin unsurlarını içeren bir Hristiyanlık koludur. Kral Henry VIII‘in Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılıp İngiltere Kilisesi‘ni kurduğu 16. yüzyılda başlayan uzun ve karmaşık bir tarihe sahiptir.
Özünde Anglikanizm, İngiltere Kilisesi’nin geleneksel öğretilerini sürdürmeye çalışan ve aynı zamanda bu öğretilerin bireysel olarak yorumlanmasına izin veren bir Hıristiyanlık ifadesidir. Son derece ademi merkeziyetçidir ve çok çeşitli inanç ve uygulamalara sahiptir. Anglikanlar İncil’in otoritesine, İsa Mesih’in öğretilerine ve sakramentlere olan inançlarında birleşirler.
İlgili İçerik: Monoteizm Nedir ve Neyi Savunur?
Anglikan Ne Demek?
“Anglikan” kelimesi adından da anlaşılacağı gibi İngiliz veya İngiltere’den gelen anlamına gelmektedir. Ama bu anlamının dışında Anglikanizm mezhebine mensup kişiler için sıklıkla kullanılmaktadır.
Anglikanizmin Tarihi
Anglikanizm, 16. yüzyılda İngiltere Kralı 8. Henry’nin Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılarak kendisini İngiltere Kilisesi’nin başı ilan etmesiyle başlamıştır. Bu olay İngiliz Reformu olarak bilinir ve Hıristiyanlık tarihindeki en önemli olaylardan biri olarak kabul edilir.
İngiltere Kilisesi 19. yüzyılda High Church ve Low Church olarak ikiye ayrılmıştır. High Church inanç ve uygulamalarında daha geleneksel ve muhafazakâr iken, Low Church daha ilerici ve değişime açıktı.
19. ve 20. yüzyıllarda, esas olarak 1799’da kurulan Kilise Misyonerlik Derneği‘nin çabalarıyla tüm dünyaya yayıldı.
Anglikanizm Nerede Ortaya Çıktı?
Anglikan Kilisesi, 16. Yüzyılda Kral 8. Henry’nin Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılmaya ve Papa yerine kendisini İngiltere Kilisesi’nin başı ilan etmeye karar vermesiyle İngiltere’de ortaya çıkmıştır.
Henry VIII, Aragorn’lu Katherine’in kendisine erkek bir varis bırakmaması üzerine evliliğini feshetmek istemiş, ancak Roma Kilisesi buna izin vermeyince, fesih işlemine devam etmek ve Anne Boleyn ile evlenmek için kiliseden ayrılmıştır.
Anglikanizm İnancı
Anglikanlar; İncil’in otoritesi, İsa Mesih’in öğretileri ve kutsal ayinler de dahil olmak üzere ortak bir dizi temel inancı paylaşmaktadır. Ayrıca İngiltere Kilisesi’nin önemine inanırlar ve geleneksel öğretilerine bağlı kalmaya çalışırlar.
Anglikan ibadetinin ana konusu, Kutsal Komünyon olarak da bilinen Efkaristiya‘dır. Bu ayin Hristiyan ibadetinin temel eylemi olarak görülür ve İsa Mesih’in bedeni ve kanının sembolleri olarak ekmek ve şarabın paylaşılmasını içerir. Anglikanlar ayrıca Vaftiz, Konfirmasyon ve Hastaların Meshedilmesi gibi çeşitli diğer sakramentleri de uygularlar.
Anglikanlar ayrıca dua ve ruhsal gelişimin önemini vurgular. Dua, Hristiyan inancının önemli bir parçası olarak görülür ve Anglikanlar genellikle günlük, sabah ve akşam duası gibi özel ve kamusal dua biçimlerini uygularlar.
Anglikanizmin Kolları
Anglikanizm son derece adem-i merkeziyetçidir ve çeşitli kolları vardır. En yaygın kolları İngiltere Kilisesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Episkopal Kilisesi ve Kanada Anglikan Kilisesi‘dir. Her kolun kendine özgü inanç ve uygulamaları vardır. Ancak hepsi İngiltere Kilisesi’nin geleneksel öğretilerini sürdürmeye çalışır.
İngiltere Kilisesi Anglikanizm’in orijinal koludur ve temel inanç ile uygulamalarının kaynağıdır. Ruhani lideri olarak kabul edilen Canterbury Başpiskoposu tarafından yönetilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Episkopal Kilise ikinci büyük kol olup, İngiltere Kilisesi gibi bir başpiskopos tarafından yönetilmektedir. Kanada Anglikan Kilisesi üçüncü büyük kol olup bir başpiskopos tarafından yönetilmektedir.