ASELSAN’da Böcek İHA’lar Gündemde

23.08.2022
155

Özellikle de böceklerden esinlenerek tasarlanan mikro hava araçlarını yakın zamanda gündemine alan ASELSAN firması, ülkemizdeki ilk böcek boyutunda çırpan kanatlı hava aracını üretmek istiyor ve bu yönde çalışmalar yapıyor.

Son yıllarda gerçek anlamda adeta çığır açan teknolojiler konusunda ülkemize birçok kazanımlar sağlayan ASELSAN firması şimdi de böceklerden esinlenerek tasarlanan mikro hava araçları konusunda projeyi gündemine aldı.

ASELSAN firması yıllık olarak kendi cirosunun yaklaşık olarak yüzde 7 gibi önemli bir kısmın AR-GE’ye ayırmaktadır. Şirketin kendi bünyesinde ise 8 adet AR-GE merkezi bulunuyor. Bunların yanında faaliyet alanları bakımından ayrılan 5 ASELSAN sektör başkanlığı da birer adet AR-GE merkezi faaliyet gösteriyor.

Bunlarla da yetinmeyen ASELSAN firması, kendi bünyesinde biosavunma, yapay zeka ayrıca da kuantum teknolojileri gibi farklı ve değişen teknolojik yeniliklerle öncülük ediyor. Bu sayede geleceğin teknolojilerini takip ederek mevcut küresel yarışta ülkemizi her anlamda en üst noktalara taşıma konusunda çalışmalar yürütüyor.

ASELSAN firması bunların yanında kendi stratejik hedefleri doğrultusunda her anlamda ihtiyaç duyulan farklı teknolojik kazanımları tedarik etmek, bunları sağlamak daha sonra da gelişimi desteklemek istiyor. Şirketin teknolojik konuda üstünlüğünü sağlıklı biçimde korumak ve daha da ileriye taşımak için bir dizi projeler de yürütüyor. AR-GE projelerinden ise öncelikli olan projeler belli bir olgunluğa gelenler ilgili birime yönlendiriliyor.

Son dönemde ise böceklerden ilham alınarak tasarlanan mikro hava araçları firmanın gündemine girmiştir. AR-GE Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı bünyesindeki ASELSAN Araştırma Merkezi bu alandaki farklı çalışmaları yakından takip etmektedir. Bu ürün aynı zamanda ülkemizdeki ilk böcek boyutunda mikro hava aracı olacaktır. İşte bu amaç doğrultusunda aracın aerodinamiği bunun yanında akıllı malzemelerin kullanımı ve en önemlisi de uysal mekanizmalar konusunda ise araştırmalar yürütmektedir.

Aynı zamanda bu ürünün “öncü araştırma” niteliğinde olduğunu da eklemek gerekiyor.

Farklılık Yaratacak “böcek İHA”lar Geliyor

Bu bahsedilen böcek İHA’lar, havada rahatlıkla süzülme bunun yanında kapalı alanlarda manevra yapabilme, son derece düşük radar yüzey kesiti ile birlikte taşınabilirlik ve kesinlikle de düşük ağırlıkta yüksek kaldırma kuvveti gibi son derece farklı ve önemli avantajlar da sunuyor. Bu küçük araçlar özellikle de arama ve kurtarma görevlerinin yanı sıra bir yandan da toksik ortamlarda önemli ve özel operasyonlar başta olmak üzere birçok önemli özelliğe de sahip durumdadır.

Bu araçların tasarımında ise özellikle de önemli konulardan olan ağırlığın büyük bir kısmına sebep olan bileşenler bilhassa kanat çırpma hareketi için gerekli olacaktır. Bu nedenle de hareket iletimi mekanizması olarak da ciddi anlamda dikkat çekiyor. Yine aracın bileşenleri arasında motor ve dişli kutusu le birlikte robotun toplam kütlesinin çok önemli bir bölümü bulunmaktadır.

Çırpan kanatlı olarak da bilinen mikro hava araçlarında boyut ve aynı zamanda ağırlık sınırlamalarından da uzak kalabilmek için hafızalı alaşımlar ile birlikte elektroaktif polimerler ve materyaller gibi akıllı malzemeler kullanılacaktır.

Bunların yanında özellikle de kanatlarda, çırpan kanat hareketini çok daha sağlıklı biçimde sağlamak amacıyla, piezoelektrik eyleyiciler için de mekanizmalar kullanılacak ve bu sayede ürün son teknoloji olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.