Dünyamızda Devrim Yaratabilecek 10 Fütüristik Teknoloji

06.12.2022
135

Teknoloji ilerledikçe, dünyamızın işleyişindeki büyük değişiklikler görmeye başlayacağız. Bu listedeki tüm teknolojiler dünyanın her yerinde uygulanmakta iken, birçoğu hala başlangıç aşamasındadır. İnsanlık tarihinde yeni bir teknolojik çağın uç noktasında duruyoruz v, bu teknolojilerin çoğu tahmin edebileceğimizden çok daha fantastik.

10-Şeffaf Ahşap

Bilim adamları, sıradan bir balza ağacını kimyasal olarak işleyip, epoksi ile güçlendirerek, kimyasal olarak işlenmeyenlere göre 4-6 kat daha güçlü, temiz ve biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme oluşturdular. Bu malzemenin dayanıklılığı ve berraklığı, onu bazı plastiklere daha çevre dostu bir alternatif haline getirdi.

Bilim adamlarına göre, bu şeffaf madde yenilenebilir güneş pilleri yapımında dahi kullanılabilir, çünkü üretilen bu materyal ışığın bir kısmını emerek, yüzde 85-90’ının geçmesine izin verir.

9-Hız yuvarı

Futurama’da herkesin kullandığı kişisel tüpleri kim hatırlıyor? Hiperloop Ulaştırma Teknolojileri (HTT) hayata benzer bir fikir getirmek için çalışıyor. İlk olarak 2013 yılında geliştirildi ve hedef şehirler arası yolcuları vakum tüpleri kullanarak olabildiğince hızlı bir şekilde seyahat ettirmektir. Yolcular, saatte yaklaşık 1.300 kilometreye (800 mil / saat) kadar tahmini hızlara ulaşabilirler ve bu, ses hızından daha hızlıdır.

Tüplerin içindeki dijital ekranlar ve reklamlar, kısa yolculuklarınızı keyifli ve eğlenceli hale getirmeyi vaat ediyor. HTT, Hız yuvarının şu anda mevcut olan herhangi bir taşıma sisteminden çok daha verimli ve uygun maliyetli olacağını iddia ediyor. Hız yuvarı hala test aşamalarındayken, düşündüğünüzden daha çabuk Fry, Leela ve Bender gibi yolculuk etmeye başlayabiliriz.

8-Dikey Tarım

İnsanların yüzde 80’inden fazlasının, 2050 yılına kadar şehir merkezlerinde yaşayacağı öngörüldüğü için, bir çok ülke gıda üretimi sorununa bir çözüm bulmaya çalışıyor. Dikey tarım (kule çiftçiliği), Singapur gibi ada ülkesi olan birçok ülkeye aradıkları cevabı sağlıyor.

Dikey olarak yetiştirilen yiyecekler sayesinde, tarım alanları çok daha verimli bir şekilde yönetilebilir. Ayrıca, geri dönüştürülmüş su, tek seferde birçok ürünü sulamak için yerçekimini kullanabilir ve hem enerji hem de tatlı su tasarrufu sağlayabilir. Bu, taze ürünler elde etmenin temiz ve enerji açısından verimli bir yoludur.

7-3D Baskı

Her ne kadar yıllardır aramızda olsa da, 3-D baskı her zaman yenilenmeye devam ediyor. Daha ekonomik ve yaygın hale geldikçe, 3 boyutlu baskı cihazları modern toplumda bir temel haline geliyor. Tıp, uzay, tasarım ve ulaşım alanları da bu cihaz sayesinde daha hızlı gelişme kaydediyor.

Gelecekte, 3D Baskı ile hem tıbbi hastalar için özel baskı parçaları hem uzay araç gereçleri için motor parçaları üretilebilir. Hatta yakın gelecekte evinizin, otomobilinizin veya bisikletinizin basılması da çok uzun sürmez.

6-Akıllı Cam

Dayanıklı, bükülebilir, akıllı. . . cam? Gerçekten de, “Cam Çağı”na girmiş olabilir miyiz? Netlikten opaklığa geçiş, kırılmadan şekil alma ve hatta dokunmatik ekran gibi davranma yeteneği ile yaratılan yeni cam, evlerimizi ve işyerlerini sonsuza dek değiştirebilir.

Yeni duvarlarımız aynı zamanda pencereler gibi hareket edebilir, bizler de UV ışınlarını ve ısıyı kontrol ederek daha verimli enerji kullanan evler ve araçlara sahip olabiliriz. Evinizdeki her yüzeyin akıllı olduğunu, bir duvarın bir pencereye veya bir televizyon ekranına dönüşebileceğini düşünün, ve bunların hepsinin tek bir el hareketinizle olduğunu. Bu yeni teknolojiler, kristal berraklığında bir gelecek yaratıyor.

5-Hologram

Ev tasarlama, oyun oynama, uzayı keşfetme ve bunların hepsini üç boyutlu olarak yapma. İşte, hologramların bize gelecekte sunacakları bunlardır. Dijital dünyamızı fiziksel olanla kaplamak o kadar çok potansiyel uygulama içeriyor ki, hepsini buraya eklemek imkansız.

Havayı boyamaktan, Mars’ın yüzeyinde yürümeye kadar hologramlar bizi bilim ve sihrin ayırt edilemeyecek olduğu bir çağa götürebilir.

4-Ev Robotları ve İnsansız Uçaklar

Robotik alanında ilerledikçe, daha kullanıcı dostu ev robotları görmeye başlıyoruz. Ticari uçakların satışındaki patlama, yeni, daha akıllı ve daha çok yönlü makinelerin pazara sunulmasını sağlıyor. İster insanlarla etkileşime geçmek ve insanlara yardım etmek için tasarlanmış bir yardımcı bot olan Honda’nın ASIMO’su isterse de insan görevlerini gerçekleştirmek için robotların kullanımındaki artış olsun (dünya çapında robotlu restoranların sayısının artması gibi) görünen o ki, bu robot trendi kolay kolay yok olacak bir trend gibi durmuyor. Televizyonlara ve bilgisayarlara ek olarak da, torunlarımızın parmak uçlarında küçük yardımcı makineler ordusu olması da muhtemel görünüyor.

3-İnsani Gelişme

Biyonik, kelimenin tam anlamıyla insanlığın yüzünü değiştiriyor. Makinelerle daha entegre hale geldikçe, geleceğin insanları bugün tanıyamayacağımız yeteneklere sahip olabilirler.

Gözlerinize kamera takmaktan, koşma ve zıplama yeteneğimizi artırmaktan veya aygıtlarımızı zihnimizle kontrol etmekten, insanı ve makineyi ayıran çizgi giderek daha fazla bulanıklaşıyor. Yeni yapılan geliştirmeler sayesinde; renkleri duyma, elektrik akımlarını hissetme, bilgileri doğrudan beynimize ‘’Matrix stili’’ olarak yükleyebilme gibi daha önce hayali bile mümkün olmayan yeni deneyimlere sahip olabiliriz.

2-Gerçek Yapay Zeka

Uzun zamandır medya, bizimle iletişim kurabilen ve emirleri, duyguları ve hatta mizahımızı anlayabilen sibernetik arkadaşlarla dolu bir geleceğe söz verdi. Ancak, gerçek dünyaya baktığımızda, makineler hala bu rüyanın gerisinde görünmektedir.

Mühendisler, insan duygularını ve ifadelerini gerçekten anlayabilecek bir program yaratmak için özenli bir şekilde çalıştıkça, bu durumun değişmesi de söz konusu olabilir. Yüz tanıma teknolojisindeki büyük yenilik sayesinde, bazı yapay zekalar öfkeli veya üzgün olup olmadığınızı anlayabilir, diğerleri ise gördükleri olayları tanımlayabilirler.

Bunlar, çevrelerindeki dünyayı tanıyan ve tanımlayan ve deneyimlerini bizimle paylaşabilecek robotlara yönelik ilk adımlardır. Bu düşünceyle bilim insanları, bir gün bu dünyayı gerçekten akıllı makinelerle paylaşabileceğimiz konusunda umutludur.

1-Nanoteknoloji

Sularımızın kirliliğini temizlemekten hastalıklara karşı savaşmak için biyolojik olarak parçalanabilen plastikler üretmeye kadar, Nanoteknoloji, gelecek yüzyılın hayal bile edemeyeceğimiz bir tarzda şekilleneceğine söz veriyor. Nanometrelerde faaliyet gösteren bu küçük çaplı makineler, insan DNA’sının ölçeğinde çalışabilir ve yapıların nasıl davranacağını, parçalanacağını veya hangi etkiye bağlı olarak oluşturulduğunu kökten değiştirebilir.

Bu makineler o kadar küçüktür ki, kalbinizin atmasıyla veya hücrelerin içindeki kimyasal enerji ile güçlendirilebilirler. Nanoteknoloji ile, Alzheimer ve kanser gibi hastalıkların süreçlerini izleyebilir, daha verimli piller oluşturabilir ve belirli ışık dalgalarına maruz kaldıklarında parçalanmamaları için hasar ve paslanmaya karşı dayanıklı malzemeler oluşturabiliriz.

Biz teknolojiyle gerçekten neyin mümkün olabileceği konusunda bir merak duygusuyla geleceğe bakarken insanlık bir gün nanoteknolojiden önceki döneme ilk çağ gibi bakabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.