Hacktivizm Nedir ? Detaylı Anlatım
Hacktivizm tanımı
Hacktivizm, sağlam bir PC çerçevesine girmeyi ve yıkımı serbest bırakmayı içeren bir tür sosyal veya politik aktivizmdir. Hacktivist grup Cult of the Dead Cow’un “hack” ve “aktivizm”in bir karışımı olan hacktivizm terimini başlattığı söyleniyor.
Hacktivistlerin Motifleri
Hacktivistler genel olarak kamu yararına hareket ettiklerini kabul ediyorlar. Gerçek dünyadaki aktivistlere benzer çevrimiçi aktivistler, değişimi emretme beklentileriyle onlar için çok şey ifade eden bir neden hakkında kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışırlar.
Bu, mümkün olduğunca sık, görünürdeki kötü davranışları ortaya çıkarmayı ve düzeltmeyi içerir. Görünürdeki utanç verici eylemler, doğası gereği politik, sosyal veya katı olabilir.
Siyasi bir plana sahip hacktivizm, zaman zaman isyan işaretine kadar siyasi bir planı ilerletmeyi veya kaldırmayı umuyor.
Sosyal olarak yükselen hacktivizm, hükümet kontrolü ve temel özgürlüklerin ihlali gibi dostane ihanetlere odaklanmak anlamına gelir.
Katı hacktivizm, katı bir felsefe uğruna hareket eder ve onu mahvetmeye veya ilerletmeye çalışabilir.
Hacktivizmin ana hedefleri
Sırada, hacktivizmin amaçlarının bir kısmı var:
- Sakinlerin kamuya açık güvenlik duvarlarını aşmalarına yardımcı olarak veya protestocuların web’de kendilerini düzeltmelerine yardımcı olarak hükümet gözetimini aşmak.
- Ortak özgürlükleri yükseltmek veya istismara uğrayan sakinlerin dünyanın geri kalanıyla konuşmalarına yardımcı olmak için sanal eğlence aşamalarını kullanmak
- Siyasi olarak dinamik sakinleri tehlikeye sokan hükümet sitelerini yıkmak
- Çevrimiçi ücretsiz konuşma güvenliği
- Veri erişimini geliştirme
- Yerleşik ayaklanmalar onaylandı.
- Tor ve Signal bilgilendirme uygulaması gibi güvenli ve bilinmeyen kuruluşların kullanılması, PC istemcilerinin korumalarını korumalarına ve keşiften uzak durmalarına yardımcı olur.
- İşletmelerin veya devletlerin gücüne damgasını vurmak
- Yasadışı işçilere sınırları güvenli bir şekilde geçmelerinde yardımcı olmak
- Çoğunluk kuralı hükümetini korumak
- Serbest girişim ve küreselleşmeyle mücadele
- Vahşetlerle mücadele etmek ve yasadışı yıldırma finansmanına son vermek.
Hacktivizm türleri
Bir sorunla ilgili sorunları gün ışığına çıkarmak için ortak isyanı kullanan kişiler bir protesto düzenleyebilirler. Muhalefet sırasında bir bölgede avuçlarca veya birçok kişi gerçekten oturduğu için orada bitmesi gereken işler durmalı. İşlerin durması gerektiğinden, aktivistler kesinlikle öne çıkıyor.
- doxing
Doxing, özel veya küçük düşürücü arşivleri açığa çıkarma eylemidir. Halkın gizli alıştırmalarını öğrenmesi ihtimaline karşı kaybedecek çok şeyi olan bireyler genellikle hedeflerdir.
- Hacktivistler, veri sızıntılarını mümkün olduğunca sık bir manevra olarak kullanırlar.
Hacktivistler, üzerinde fikir edinmek ve inançlarına aykırı olan bir dernek veya kişiye odaklanmak için verileri yayarlar. Kesin verilerin iletildiği noktada, haber dernekleri onu dağıtmak için acele ediyor.
- Bilinmeyen Bloglama
Gerçek adlarını kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın, blogcular sıklıkla bireyleri temiz olduklarına ve önemli sosyal ifadeler sunduklarına ikna edebilirler. Söz konusu kişi bilinmediği için amaç blogger’ın peşine düşemez.
- coğrafi bombardıman
Bir videonun izleyicilerinin nerede çekildiğini bilmelerine izin vermek için coğrafi alan bileşenini kullanan bir bilgisayar korsanı, jeo-bombardıman olarak bilinir. Bu, siyasi mahkumların veya temel özgürlükler aktivistlerinin nerede tutulduğunu göstermek için mümkün olduğunca sık kullanılır.
- Bir siteyi tekrarlamak
Bir sitenin içeriğinin düzenlendiği noktada, programcılar onu çoğaltabilir ve alternatif bir Tekdüzen Kaynak Bulucu (URL) altında yeniden yayınlayabilir. Sonraki URL’nin düzenleme öğesi tarafından engellenmediği gerekçesiyle, maddeye henüz genel nüfus erişebilir.
- Bir Web Sitesinin Kodunu Değiştirme
DoS saldırıları, hedef sitenin özünü önemli ölçüde etkiler; öyle olabilir ki, programcılar bir sitenin kodunu değiştirdiğinde, konuklar ya bir mesaj ya da bir hata göreceklerdir. Bir derneğin resmini ve mesajını bu doğrultuda yeniden düşünebilir ve “tanım korsanlığı” yoluyla genel toplumun kuruluşu nasıl gördüğünü değiştirmeye çalışabilirler. Programcı, bir yöneticiyi taklit edip kodu değiştirene kadar oturum açma verilerini almak için keylogger programlama veya sahte siteler kullanabilir.
Hacker vs Hacktivist
Genel olarak, bilgisayar korsanları ve bilgisayar korsanları, hedeflerine ulaşmak için benzer cihazlar ve stratejiler kullanır. Programcılar, bilgisayar korsanlarının aksine, yalnızca sosyal nedenleriyle karakterize edilmez. Hacktivizmin olumlu ya da olumsuz olup olmadığı hırçın bir nokta. Hacktivist eylemler, yasallıkları konusunda daha az sorgulanabilir.
Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası, ABD’de DoS ve DDoS saldırılarını ağır suçlar haline getiriyor. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Avustralya da dahil olmak üzere çok sayıda farklı ülke, bu tür eylemleri yasa dışı hale getirdi. Site yıkımı, bir saldırganın bir siteye eriştiği ve içeriğini değiştirdiği bir tür dijital tahrifattır. Kurumsal bilgilerin çalınması da aynı şekilde reddedilir.
Hacktivistler, artık sorunsuz özgür söylem için çok fazla alanın olduğu bir ortamda faaliyetlerinin zarar verdiğini iddia ediyor. Diğerleri, bu tür faaliyetlerin sakin muhalefete eşdeğer olduğunu ve daha sonra bir tür özgür söylem olarak korunduğunu iddia ediyor. Hacktivistler, eylemlerinin, amaçlarına ek olarak yasaları inatla ihlal ettikleri bir tür ortak uyumsuzluk olduğuna alışkanlıkla inanırlar.
Hacktivist grup örnekleri
anonim hacktivizm
Pek çok kişi hacktivizmi düşündüklerinde Anonymous’u düşünür, en popüler hacktivizm gruplarından biridir. Bu küresel hacktivist grup, 2003 yılında web tabanlı mesaj panosu 4chan’dan ortaya çıktı ve haber yapmaya devam ediyor. Muhtemelen web’i basit tutacak ve bunu başarmak için gerçekten hacktivizm saldırılarını denemeyi tercih ediyor.
WikiLeaks
Julian Assange, temelde bir muhbirlik derneği olan WikiLeaks’i kurdu. Adından da anlaşılacağı gibi, dökülmeler en çok tercih edilen hacktivizm saldırı türüdür ve 2006’da başladığından beri dökülen raporlar için kolaylaştırıcı bir alan olmuştur.
Başka bir deyişle, bu bir veri sızıntısıdır. Aynı şekilde, dağıtılmış yönetimin reddi (DDoS) saldırılarını göndermekle de suçlandı. Bu, ABD hükümetinin Amazon, PayPal, Visa ve Mastercard gibi kuruluşlara, WikiLeaks müttefiklerinin bir daha asla birliğe veremeyecekleri faydaları askıya alma yetkisi verdiğinde oldu.
LulzSec
Anonymous’tan önceki kişiler, 2011’de Lulz Security olarak da bilinen LulzSec’i kurdu. Güvenlik çerçevelerinde ve güvenlik sigortalarında kusurların fark edilmesini sağlamak için, Anonymous şubesi düzenli olarak FBI, CIA ve Sony Corp gibi yüksek profilli dernekler atadı.
Ölü İnek Kültü
Faction of the Dead Cow, diğer adıyla cDc Communications, 1996’da hacktivizm terimini yazmasıyla tanınır. Toplantının 1984’te, özellikle Çin’de ortak özgürlükleri ve veri fırsatlarını ilerletmek adına hacklemeye vurgu yaparak kurulmasından çok sonra, bu iddia bir e-postada yapıldı.
Bazılarının hacktivizm için ahlaki modeller olarak gördüğü diğer iki hacktivist grup olan Ninja Strike Force ve Hacktivismo, ondan ayrıldı.
Hacktivismo, gözetim düşmanına o kadar odaklanmıştı ki , kısıtlamaya karşı bir tür düşman olarak gördüğü, Dos saldırısını yasakladı 1999’da toplantı, diğer web tabanlı aktivistler için bir dizi kural olarak doldurulan “Hacktivismo Deklarasyonu”nu yayınladı.
Suriye Elektronik Ordusu
Suriye Devlet Başkanı Beşar müttefiki Esad, 2011’de Suriye Elektronik Ordusu’na komplo kurdu. Toplantı, saldırıları cumhurbaşkanı ve Suriye’yi korudukları inancıyla tamamlıyor. ABD ofislerine yönelik olanlar da dahil olmak üzere DDoS saldırıları, tercih edilen hacktivizm saldırı türüdür.
Kıyamet Lejyonu (LOD)
Army of Doom 1984’te kuruldu ve o zamandan beri şimdiye kadarki en etkileyici hack gruplarından biri haline geldi. Başka bir programcı çağını motive etmekle sıkça anılan Hacker Manifestosu, toplantının en ünlü dağıtımıdır.