James Webb Uzay Teleskobu
NASA’nın Hubble’ın yerini alacak yeni nesil uzay teleskobu, James Webb uzay teleskobu olarak karşımıza çıkıyor. Teleskopun karmaşık sistemlerinin montajı ve test edilmesiyle ilgili zorluklar nedeniyle, fırlatma defalarca ertelenmekteydi. Son olarak 25 Aralık 2021’de sonunda fırlatılmıştı. 24 Ocak’ta teleskop L2’de yörüngeye girdi.
James Webb Teleskobunun Gözlem Gücü
Bu yepyeni kızılötesi teleskopun amacı, artık insan gözüyle görülemeyen gök cisimleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmaktır. Uzaktaki ışığı yakalamanın yanı sıra daha uzun ömürlü ışık da yakalanabilmektedir. 13,5 milyar yıl önce evreni yaratan büyük patlamanın ardından oluşan ilk galaksiler, James Webb uzay teleskobu ile görülebilmelidir. Ayna tarafından yakalanan ışığı kaydedecek olan James Webb’deki sensörler de aynı şekilde olağanüstü. Bunu, Dünya’dan görülebilenden 400 kat daha sönük yıldız ışığını tespit ederek yapabilecektir. Yörüngedeki bu devasa teleskop, Ay’ın üzerinde uçan bir yaban arısını görecek kadar güçlüdür.
Kızılötesi radyasyon, onları soğutmak için ısıtılan nesneler tarafından serbest bırakılır. Yakındaki gök cisimlerinden gelen paraziti önlemek için teleskop, tenis kortu büyüklüğünde bir ısı kalkanına sahip olacak. Teleskop ayrıca gözlemlemek için gezegenimizden 1,5 milyon kilometre uzakta çok uzak bir yörüngeye yerleştirilecektir. Lagrange konumlarından biri olan L2, Dünya, Ay ve Güneş’in yerçekimi kuvvetinin sıfır yerçekimi ile sonuçlandığı yerdir.