2.Dünya Savaşı’nın İkonik Silahı: M1 Garand

11.05.2022
53

Bu makalede 2.Dünya Savaşı ve Kore Savaşı sırasında ABD ve müttefikleri tarafından sıkça kullanılan bir silahı inceleyeceğiz. Bu silah, kendisini Call of Duty, Medal of Honor oyunları ve “Er Ryan’ı Kurtarmak” filminden tanığımız, kendine özgü klips sesi olan M1 Garand tüfeği…

Bu makalede 2.Dünya Savaşı ve Kore Savaşı sırasında ABD ve müttefikleri tarafından sıkça kullanılan bir silahı inceleyeceğiz. Bu silah, kendisini Call of Duty, Medal of Honor oyunları ve “Er Ryan’ı Kurtarmak” filminden tanığımız, kendine özgü klips sesi olan M1 Garand tüfeği…

M1 Garand Tüfeği Hikayesi

Tüfeğin mucidi genellikle John Garand olarak bilinir. Ancak asıl adı Jean Cantius Garand‘dı. Ailenin on iki çocuğundan biri olarak Kanada’da doğdu. Ailesi o daha bebekken Connecticut’a taşındı. O ve kardeşleri, erken yaşlardan itibaren tekstil fabrikalarında çalıştı. Ayrıca bir atış galerisinde çalışırken silahlara ve atışa ilgi duydu.

İlgisi zamanla silahları bir hobi olarak tasarlamaya kadar arttı. Ancak 1917 yılında orduya hafif makineli tüfek tasarımı sunup, başvurusu seçildiğinde tutkusu artık ciddileşmişti. Kendisini kısa bir süre sonra ABD’nin başlıca silah üretim merkezlerinden biri olan Springfield Armory‘debuldu. Uzun bir süre Amerika Birleşik Devletleri’nin standart tüfeği olan ,yarı otomatik M1 tüfeğinin hikâyesi de burada başladı.

M1 Garand’ın Tasarımı ve Üretimi

M1 Garand
M1 Garand

Silah tasarımcısı John Garand tarafından 1920’ler ve 1930’larda Massachusetts’teki Springfield Armory’de geliştirilen bu tüfek, 1932’de kabul edilerek ABD Ordusu’nun standart silahı haline gelmiş ve 1936’da dönemin Genelkurmay Başkanı General Douglas MacArthur’un kararıyla resmen hizmete girmiştir.

İlk üretim modeli 21 Temmuz 1937’de başarıyla test edildi. Dünya Savaşı’nda görev yapmış ve mükemmel bir tüfek olduğunu kanıtlamıştır. Japonlar savaşın sonunda kendi kullanımları için M1’in prototip bir kopyasını geliştirdiler. Kore Savaşı’nda da öne çıkmıştır. Resmi olarak 1957 yılında M14 tüfeği ile değiştirilmiş olmasına rağmen bazı Garandlar Vietnam Savaşı’nda kullanılmıştır. M14’e geçiş, keskin nişancı versiyonları hariç, 1965 yılına kadar sürdü. Dünya Savaşı’nda üretilen bu versiyonlar, Kore Savaşı’nda ve Vietnam Savaşı’nın bir bölümünde de kullanıldı.

M1 Garand gazla çalışan, yarı otomatik, şarjörlü bir tüfekti. Besleme sisteminin, özellikle de kullandığı şarjör comb sisteminin kendine has özellikleri vardı. Ordu, comblara doldurulacak sabit bir şarjör istiyordu. Çıkarılabilir bir şarjörün hasar görmeye ve kaybolmaya eğilimli olduğunu düşünüyorlardı. John Pedersen, mühimmatın sabit şarjöre yerleştirilmesini sağlayan bir blok comb geliştirdi. Bir yay kullanılarak basınç sabit tutulmuştu. Son mermi ateşlendiğinde, boş comb otomatik olarak dışarı atılır ve karakteristik ping sesi duyulur.

Orijinal tüfekler, bir namlu adaptörü gerektiren pek de güvenilmez bir gaz sistemi kullanıyordu. Bu sistem, delikli bir gaz portundan oluşan daha basit bir sistem olarak değiştirildi.

Her iki sistemde de genişleyen gazlar gaz silindirine (namlunun altındaki tüp) yönlendirilmişti. Burada gaz, bir çubuğa bağlı olan bir pistonu tetikliyordu. Çubuk gaz basıncı tarafından geri itilmiş ve bir yay tarafından orijinal konumuna geri döndürülüyordu. Çubuk, haznenin içindeki döner sürgüye bağlıydı ve tüfek ateşlendiğinde dönerek yeniden doldurma döngüsünü başlatıyordu.

Springfield Armory 1930’ların sonlarında mütevazı miktarlarda M1 Garand üretti ve 1940’tan 1945’e kadar üretimi artırdı. Avrupa’da savaşın patlak vermesinden sonra Connecticut’taki Winchester Repeating Arms, M1 Garand için bir sözleşme imzaladı. Winchester’dan teslimatlar 1941’de başladı ve 1945’te sona erdi.

M1 Garand’ın Özellikleri

1932 yılında tasarlanan Garand’ın tam olarak kullanılabilir hâle gelmesi 1936 yılını buldu. Öyle ki 2.Dünya Savaşı’nda etkin kullanılan olan bu silah, ABD ve müttefik ordulara sahada özellikleriyle oldukça faydalı oldu. Peki Garand’ı efsane yapan özellikler nelerdi?

M1 Tüfeği; hava soğutmalı, gazla çalışan, klipsli, omuzdan ateş etme özelliği olan dünyanın ilk yarı otomatik silahıydı.

Tüfek üç ana parçaya ayrılıyordu. Bunlar;

  • Namlu ve namlu yatağı,
  • Dipçik ve
  • Tetik tertibatıydı.

Gövde Kısmı

Gövdesinin ceviz ağacından yapılmasının yanında dipçiğinin bulunması onu bir nevi eski bir silahmış gibi gösterse de yarı otomatik oluşu onu döneminin ilerisine taşıdı.

Yaklaşık 4.3 kilogram ağırlığındaki bu silahın parçalarının hızlı bir şekilde sökülüp takılması onu oldukça popüler yapmıştı.

Üretim Tarihi1920
Üretim YeriABD
Uzunluğu1107 mm
Namlu Uzunluğu61 cm
Mermi Kapasitesi8 fişek
Ağırlığı4.3 kilogram
Etki Menzili500 metre
Mühimmat30-06 Springfield
7.62×51 NATO
Çapı7.62 mm
M1 Garand Teknik Özellikler
M1 Garand Tüfeği

Bomba Aparatı

Düşmana antitank özellikli M31 Heat modeli bombalar atabilmek için süngünün ucunda bir aparat bulunuyordu. Buna “M7 Fırlatıcı” adı verilmekteydi. Aparata bombanın menzilini uzatmak için ayrıca “Vitamin Hapı” denilen ilave bir barut konulabiliyordu. Silahın bomba atar özellikte olması Kore ve Vietnam Savaşları’nda kolaylık sağlamıştı.

Süngü Taşıyıcı

Merminin bittiği anda göğüs göğüse çarpışma savaşın bir dönem vazgeçilmeziydi. Durum böyle olunca M1 Garand’a süngü takılabilmesi için süngü taşıyıcı ilave edilmişti. Namlunun altında bulunan bulunan kısım daha önce boyu 40 cm’ye kadar çıkabilen süngülere uyum sağlıyordu. Ancak 2.Dünya Savaşı’nda daha çok 25 cm’lik süngüler tercih edilmekteydi.

Şarjör

M1 tüfeğinin şarjörü yaygın tasarımın aksine alttan değil, üstten dolduruluyordu. 8 fişeğin yerleştirildiği klips bittiğinde kendine özgü metalik bir ses çıkarıyordu. Bu ses Call of Duty gibi oyunlarda kulağa hoş gelse de, 2.Dünya Savaşı’nda ABD’li askerleri oldukça tedirgin ediyordu. Çünkü düşman askeri merminin bittiğini bu metalik sesten anlayabiliyordu. Ayrıca yeni klipsin takılması öyle kolay da değildi.

M1 Garand - Call of Duty
Call of Duty oyununda bir M1 Garand tüfeği  (Fotoğraf: moddb.com)

Efsane Tüfek: M1 Garand

2.Dünya Savaşı’nın ikonik silahı M1 Garand oldukça başarılı ve haklı bir ün yaptı. Hatta ABD’li general George Patton onun için şu cümleyi kullanmıştı.

“Şimdiye kadar tasarlanmış en büyük savaş aleti”

— George Patton

1936 yılında ABD ordusunun ana piyade silahı olan M1, dünyanın ilk yarı otomatik tüfeğidir. 1937 yılında seri üretime geçen silah bu standardını 1957 yılına kadar sürdürmüştür.

ABD ve müttefikleri tarafından kullanılan silah ülkemizde de acemi birliklerin eğitimi için kullanılmıştır.

Kaynakça:

Benzer konular için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ETİKETLER: , ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.