Mizantropi (İnsanlardan Nefret Etme) Nedir?

23.07.2022
84

Bu yazımızda toplumda nadir de olsa karşımıza çıkan insanlardan nefret etme eğilimi gösteren mizantropi hastalarına değineceğiz. Mizantropi nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Mizantropi Nedir?

Mizantropi terimi tam olarak Yunanca “mīsanthrōpos” yani “misos” nefret ve “anthropos” insan sözcüklerinden türemiştir. Mizantropi yalnızlık arayışı ve her türlü sosyalliğin reddedilmesiyle kendini gösteren toplumdan kaçınma ile insanlardan nefret etme olarak açıklanabilir.

Misantropi, hem bir bütün olarak insanlığı küçümseme ve nefretten hem de yaşamda aktif bir rol alamamaktan kaynaklanan bir tutumdur. Bazı durumlarda kendi başına patolojik olmasa bile manik-depresif sendromlar, paranoya vb. gibi belirli psikolojik durumların bir ifadesi olabilir.

Mizantropi Türleri

Mizantropi Türleri
İnsanlardan Nefret Etme Hastalığı Türleri

Mizantropi türleri şunlardır:

  • Kendinden nefret eden misantrop: Bu en çarpıcı olanıdır ve tüm insanlıktan nefret eder. Buna kendisini de dahil eder.
  • Satirik insan düşmanı: En yaygın olanıdır. Kendinden memnundur. Ancak her türden insan aptallığından zevk alır. Birçok büyük hiciv yazarı bu kategoriye dahildir.
  • Sadece çağdaşlarından nefret eden bir misantrop: Kendi dönemini küçümser çünkü dönüşmüş bir insanlığa dair içsel bir vizyona sahiptir. Geçmişte ya da gelecekte insanlığın daha iyi bir versiyonunun var olduğuna ya da var olacağına inanmaktadır.

Mizantropinin Nedenleri

Misantroplar üstünlük taslama ve başkaları için çok az empati kurma eğilimindedir. Bu isteksizliklerinin birkaç nedeni vardır. İşte misantropinin nedenleri:

  • Geçmişteki hayal kırıklığı yaratan yaşam deneyimleri: Çok yakın olduğunuz insanlar tarafından ihanete uğramış olmak.
  • Zor aile şartları: Sevdikleriniz tarafından anlaşılmamak veya önemsenmemek.
  • Travmatik olaylar: Özellikle de kendileriyle ilgilenmesi gereken bir aile üyesinin neden olduğu zarar. Çocuğun sınıfa uyum sağlayamaması, görmezden gelinmesi, dışlanması, dışlanması gibi bir ötekileştirme geçmişi de olabilir. Büyürken bu kişi asosyalliğe eğilimli bir karakter geliştirebilir.

Tüm bunlar zaman içinde asosyalliğe eğilimli dissosiyatif bir kişiliğin oluşmasına neden olmuş olabilir. Misantropi, toplumun beni kabul etmemesine tepki olarak da ortaya çıkabilir; örneğin, geçmişte beni reddettikleri için başkalarını reddetme düşüncesi gibi.

Mizantropi Belirtileri

Mizantropi Belirtileri
Misantropi Belirtileri

Misantropinin açık örnekleri, insanlığa karşı genel bir nefret duyan ve psikolojik düzeyde antisosyal kişilik bozukluğuna yakın olanlardır. Bu hastalık erkeklerin %3’ünü ve kadınların %1’ini etkilemektedir. En sık bağımlılık veya hapis durumlarında kendini gösterir. Antisosyaller genellikle aşağıdaki insan düşmanlığı belirtileriyle karakterize edilirler:

  • Kendini büyük görme ve başkalarını küçük görme.
  • Vicdan, pişmanlık ve minnet duygusundan yoksunluk.
  • Öfke, can sıkıntısı ve pişmanlık eğilimi.
  • Sınır tanımayan davranışlar ve cezaya çok az saygı. Bununla bağlantılı olarak empati kuramama ve kurallara saygı gösterememe söz konusudur.
  • Başkalarının duygularına kayıtsız kalma (bu durum bazen saldırgan davranışlara yol açar.)

Asosyal kişi başkalarından tamamen kopuktur. Bu semptomlar, yakınları tarafından sevilmemelerine yol açar ve bunun sonucunda da kendilerini birçok şeyden izole ederler.

Mizantropi Tedavisi

Mizantropi Tedavisi
İnsanlardan Nefret Etme Hastalığı Tedavisi

Mizantropi genellikle terapi ile tedavi edilir. Bu, bireysel veya grup terapisi yoluyla yapılabilir. Terapinin amacı, misantropisi olan kişinin nefretini anlamasına ve bununla nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olmaktır. Terapi ayrıca misantropinin altında yatan nedenlerin belirlenmesine de yardımcı olabilir.

Misantropi başa çıkılması zor bir kavramdır. Misantropinin tüm insanlara karşı bir nefret olmadığını hatırlamak önemlidir. İnsanlığa duyulan bir nefrettir.

İlgili İçerik: Scarlet O’Hara Sendromu (Erteleme Hastalığı) Nedir?

Kaynakça:

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.