NASA Tarafından Vurulan Asteroit
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzakta, geçen hafta asteroide çarptı. Saatte 23 kilometre hızla çarpan asteroidin ardından 10.000 kilometreden fazla enkaz yolu kaldı. Şili’deki bir teleskop, kuyruklu yıldıza benzeyen enkaz izinin fotoğraflarını yayınladı. NASA’nın DART görevi geçen hafta asteroit Dimorphos ile. Başarılı bir şekilde çarpıştığında, yeni bir rekor kırdı. Dünya’dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzakta meydana gelen kasıtlı çarpışma. Asteroit sapması açısından insanlık için bir ilk oldu.
Asteroidin çarpmasından iki gün sonra, Şili’deki Güney Astrofizik Araştırma Teleskobu enkazın bir kısmını toplamayı başardı. Uzmanlar, patikanın 10.000 kilometreden fazla olan uzun dağılımının önemli miktarda zaman gerektireceğini tahmin ediyorlardı.
Gözleme katılan bir gökbilimci olan Teddy Kareta. “Etkiyi takip eden günlerde sonucun doğasını ve kapsamını bu kadar canlı bir şekilde kaydedebilmemiz şaşırtıcı” dedi. ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı’ndan Michael Knight. Enkazın izinin takip eden haftalar ve aylar boyunca izleneceğini belirtti.
NASA Dart Görevi
Yaklaşık 170 metre çapında olan ve bağımsız bir konumda kilitlenen ikiz asteroidin Dimorphos parçası. DART uzay aracı tarafından saatte yaklaşık 23.000 kilometre hızla yörüngesinden dışarı itildi. Hubble, Webb ve Lucy teleskopları, potansiyel olarak tehlikeli astronomik nesnelerle gelecekteki çarpışmaları önlemek için. DART üzerine kurulu kamerayı kullanarak ilk deneysel çarpışmayı da yakaladı. Olaya gerçek zamanlı olarak tanık olanlar videoyu 45 saniye gecikmeyle izlemeyi başardı.
NASA yetkilisi, canlı yayında, DART’ı yaratan Maryland merkezli Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından denetlenen planlanan çarpışmanın “insanlığın bir gök cisminin gidişatını etkilemeye yönelik ilk girişimi” olduğunu duyurmaktan memnuniyet duydu. Başarılı test, bir uzay gemisinin yörüngesini yerdeki teleskoplar tarafından tespit edilebilecek şekilde değiştirmek için kasıtlı olarak bir asteroit ile çarpışma yeteneğine sahip olduğunu gösterdi.
Asteroit Nedir?
Asteroit adı verilen küçük, taş benzeri astronomik nesneler Güneş’in etrafında döner. Güneş gibi gezegenlerin etrafında dönmelerine rağmen, asteroitler gezegenlerden çok daha küçüktür. Güneş Sistemimizde birçok asteroit var ve Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağı bunların çoğuna ev sahipliği yapıyor. Asteroitler sadece Güneş’in yörüngesinde değil, aynı zamanda diğer gezegenlerin yörüngesinde de dönüyorlar. Bu tür asteroitler, Dünya’nın veya diğer birkaç gezegenin yörüngelerindedir.
Güneş Sistemimizin yaratılışı asteroitleri geride bıraktı. 4,6 milyar yıl önce, Güneş Sistemimizi oluşturmak için büyük bir gaz ve toz bulutu birleşti. Bu olduğunda, malzemenin çoğu, bu gaz veya toz bulutunun merkezindeki Güneş’in oluşumuna doğru hareket etti. Gezegenler diğer bazı gazlar tarafından yaratıldı. Ancak asteroit kuşağı elemanlarının gezegen oluşturan malzemelerle karışma şansı henüz olmadı. Asteroit şekilleri ve boyutları çok çeşitlidir. Bunun nedeni asteroitlerin çeşitli güneş mesafelerinde gelişmesidir. Asteroitler, düzensiz, yuvarlak olmayan şekilleri, boyutları ve oluştukları malzemeler ile birbirlerinden ayırt edilebilirler.