Nasa Uzay Sergisi
İnsan, uzayı hiçbir zaman tam olarak anlamadı. Tarih boyunca insanlar bu bilinmezlik hakkında daha fazla şey öğrenmek için merak etmişlerdir. Edebiyat uzaydan etkilenmiştir ve bilim kurgu filmleri sadık bir takipçi kitlesi geliştirmiştir. Uzaya nasıl gittiler? Ay’da kimler yürüdü? Bu insanlar ne tür araçlar kullandılar? Hatta uzaya çıkma hedefinin gerçeğe dönüştüğü son 50 yılda ne yaşadılar? Nasa Uzay Sergisi tüm bu sorulara net bir cevap veriyor.
İstanbul’da Törenle Açılmıştı
Metropol İstanbul‘da 2.300 m2 alan üzerine kurulan NASA Uzay Sergisi açılışı törenle yapılmıştı. Sergi, uzaya, gezegenlere, Ay’a, astronotlara ve kozmonotlara ait her şeyi. Görmek, dokunmak ve izlemek isteyen ziyaretçilere gerçek bir deneyim sunuyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay görevlerine tanık olmuş. Gerçek boyutlu eserler de dahil olmak üzere 200’den fazla parça içerir. NASA Uzay Sergisi, ziyaretçilere yaşam boyu ve tarihsel olarak önemli koleksiyonlar. Etkileşimli teknolojilerle zenginleştirilmiş VR alanları ve evrenin gizemini netleştiren bir yolculuk aracılığıyla alanı deneyimleme şansı sunmaktadır. Sergi aynı zamanda NASA’nın 50 yıllık uzay çalışmaları ve deneyimlerinin bir yansımasıdır.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) modelleri, Apollo kapsülü, Sputnik 1 uydusu ve ziyaretçilerin dokunabileceği gerçek Ay taşı. Serginin en büyüleyici parçaları arasında yer alıyor. Ayrıca uzay roketlerinin replikaları ve tam boyutlu uzay aracı modelleri, 10 metre uzunluğundaki Saturn V roketi modeli, astronotların kişisel uzay giysileri, astronot menüleri ve görevlerde kullanılan ekipmanlar da bulunmaktadır. Space X tarafından yaratılan ve Elon Musk’a ait olan Starship prototip modeli de sergilenmektedir.
NASA Uzay Sergisi’ndeki parçalar her yaştan uzay tutkunu için heyecan verici ve keyifli bir uzay deneyimi vaat ediyor. Sergi, ziyaretçilerin rehberli turlar, VR ve simülasyon teknolojileri aracılığıyla etkileşimli olarak uzay maceralarına katılmalarını sağlıyor.
Ay Taşı Çok Merak Ediliyor
Ay’dan taşınan ve dokunulmaya hazır hale getirilen taşa büyük ilgi var.
HupalupaExpo’nun Türkiye’ye getirdiği “NASA Uzay Sergisi” 2.300 metrekarelik oldukça büyük bir alanı kapsıyor. Sergi, 200’den fazla parçası arasında NASA’nın uzay görevlerine tanık olmuş gerçek boyutlu nesneleri içeriyor. Gerçekte, parçalardan biri başka bir gezegenden geliyor. Ay’dan getirilen bu küçük taş parçasıyla çok fazla ilgilenen mevcut. Genç nesillerin NASA’nın uzay üzerinde bir “tekel” olduğuna inanması mümkündür. Yine de öyle değil. Müzede ayrıca Sovyetler Birliği tarafından fırlatılan uzay yarışını başlatan “Sputnik 1” uzay aracının bir modeli de bulunmaktadır.
Uzay yarışının başladığı bölümde ayrıca kozmonot Yuri Gagarin’in. “Vostok 1” uzay aracının maketi ve Gagarin’in bazı kıyafetleri de yer alıyor. Ek olarak Neil Armstrong’un Ay’a ilk ayak bastığında giydiği tulumlar, Apollo roketleri ve uzay aracının birebir modelleri ve hatta neler olduğu gibi uzay tutkunlarının ilgisini çekecek pek çok eser ziyaretçilerini bekliyor.
200’den Fazla Parça Mevcut
Sergide kullanılan gerçek boyutlu eserlerin yanı sıra tam boyutlu uzay aracı modelleri. Uzay roketlerinin kopyaları, NASA uzay görevlerinden gerçek boyutlu eserler, astronot kıyafetleri ve ekipmanları ve. Sputnik 1 uydusu ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ölçekli modelleri yer alıyor. Astronotların günlük yaşamlarında kullandıkları tarihi öneme sahip eserler, araçlarda bulunan malzemeler, gıda aparatları ve astronot kıyafetleri, 60 yıl önce başlayan uzay yolculuğu sürecine ilgi duyan ziyaretçiler için sergilenmektedir. Sergiyi ziyaret edenlere, bilgili uzmanların yardımıyla tam boyutlu uzay aracı modelleri ve uzay roketlerinin kopyaları gösteriliyor. Gerçek ay taşı ve replika roketler bilim meraklılarının beğenisine sunuluyor.