Orkidenin Yaprakları Neden Sararır [10 Neden]

04.12.2022
54

Evinizde bir orkide varsa, yapraklarının sarardığını fark etmiş olabilirsiniz. Paniğe hiç gerek yok! Bu doğal bir olaydır ve yazımızda orkidenin yaprakları neden sararır sorusuna cevap bulup bu konuda neler yapabileceğinizi açıklayacağız.

Orkide Nedir?

Orkide Nedir?
Orkide Nedir?

Orkide, Orchidaceae familyasına ait bir tür çiçekli bitkidir. Orkidelerin 25.000’den fazla türü vardır ve yeryüzündeki neredeyse her kıtada bulunurlar. Orkideler güzel çiçekleriyle bilinir ve genellikle karmaşık tasarımlara sahip renkli yaprakları vardır. Ayrıca çok çeşitli şekil, boyut ve kokulara sahip olabilirler. Orkideler aynı zamanda en uzun yaşayan bitkilerden biri olarak kabul edilir.

Orkidelerin Özellikleri

Orkideler, onları diğer bitkilerden ayıran birçok benzersiz özelliğe sahiptir. Örneğin, topraktaki nemi ve besinleri emmelerine yardımcı olan tek bir büyük kök sistemine sahiptirler. Kökler ayrıca orkidenin uzun süreler boyunca su depolamasına da yardımcı olur. Ayrıca orkideler, üremelerine yardımcı olan pollinia adı verilen özel bir polen türüne sahiptir. Bu polenler bir çiçekten diğerine aktarılarak tozlayıcılara ihtiyaç duymadan üremelerini sağlar.

Orkidenin Yaprakları Neden Sararır?

Orkidenin Yaprakları Neden Sararır
Orkidenin Yaprakları Neden Sararır

Orkide bitkileri, herhangi bir eve veya bahçeye zarafet getirebilecek güzel, egzotik çiçeklerdir. Ne yazık ki, canlılıklarını ve güzelliklerini korumak söz konusu olduğunda biraz hassas olabilirler. Orkide yetiştiricilerinin karşılaştığı en yaygın sorunlardan biri sararan yapraklardır. Peki orkidenin yaprakları neden sararır? İşte 10 neden…

Aşırı Sulama

Orkide yapraklarındaki sararmanın önde gelen nedeni aşırı sulamadır. Orkide suyla doldurulduğunda, kökler topraktan su ve besinleri emmek için mücadele eder. Besin olmadan yapraklar elastikiyetini kaybeder ve sararır.

Aşırı sulama ayrıca kök sisteminin zayıflamasına neden olur. Sonunda, orkideniz geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşır ve kök sistemi zarar görür.

Orkide Kaç Günde Bir Sulanır?

Orkidelerinizi hangi sıklıkta sulamanız gerektiği, sahip olduğunuz orkidenin türü, içinde bulunduğu saksının boyutu ve türü, yaşadığınız iklim ve ne sıklıkta gübreleme yaptığınız gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Genel bir kural olarak, çoğu orkide haftada bir kez sulanmalıdır. Ancak bazılarının daha sık veya daha seyrek sulanması gerekebilir.

Orkidenizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğinden emin değilseniz, her sulamadan önce toprağın kuru olup olmadığını kontrol edin. Eğer kuruysa, bitkinize su vermenin zamanı gelmiş demektir!

Yetersiz Sulama

Suyun az olması da orkidenin sararmasına neden olabilir. Orkide yeterince su almıyorsa, yapraklar sararmaya ve sarkmaya başlayacaktır. Bitki ayrıca bodurlaşabilir ve kökler kuru ve buruşuk görünebilir.

Toprak Suyu Tutuyor Olabilir

Başta orkide için sık sulama gerekir çünkü kabuk çabuk kuruyabilir. Birkaç hafta sonra kabuk daha emici hale gelir ve sulama azaltılabilir. Bununla birlikte toprak çok fazla su tutabilir – aşırı suladığınız için değil – bu da orkidenin yapraklarının sararmasına neden olabilir.

Saksıda Drenaj Delikleri Olmayabilir

Orkidenizin yapraklarındaki yeşilden sarıya ani değişimin bir başka olası nedeni de saksıda drenaj deliklerinin olmaması olabilir.

Yüksek veya Düşük Sıcaklıklara Maruz Kalma

Orkidenin Yüksek veya Düşük Sıcaklıklara Maruz Kalma
Orkidenin Yüksek veya Düşük Sıcaklıklara Maruz Kalma

Orkideler 27°C’den yüksek ve 13°C’den düşük sıcaklıklara karşı hassastır. Alışılmadık derecede yüksek veya düşük sıcaklıklara maruz kaldığında, orkide sararan yapraklar da dahil olmak üzere stres belirtileri göstermeye başlayacaktır. Kontrol edilmezse, orkide yaprakları kahverengiye döner ve dökülmeye başlar. Nihayetinde, orkideniz sıcaklık stresi nedeniyle ölecektir.

Yanlış Gübre Kullanımı

Normal bitki gübresi bazen orkidelerde işe yarasa da, bazen onları yakabilir ve yaprakların sararmasına neden olabilir. Orkideler telaşlı olma eğilimindedir ve diğer bitkiler için kullanılan yanlış gübrenin verilmesine olumsuz tepki verebilirler.

Besin Eksikliği

Orkidenin yaprakları neden sararır sorusunun bir başka cevabı da besin eksikliğidir. Orkide bitkileri yetersiz beslendiğinde stres belirtileri göstermeye başlar. Yaprak büyümesinin durması, sarı yapraklar ve çiçek eksikliği, orkidenizin ihtiyaç duyduğu besinleri alamadığının işaretlerinden bazılarıdır.

Göz Atabilirsiniz: Kelebekler Ne Yer? ?

Çok Fazla Doğrudan Güneş Işığı

Orkide - Çok Fazla Doğrudan Güneş Işığı
Orkide – Çok Fazla Doğrudan Güneş Işığı

Orkideler doğada genellikle ağaçların gölgelikleri altında dolaylı güneş ışığında yetişen tropikal bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığına alışık olmadıklarından, çok fazla doğrudan güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilirse yaprakları sararabilir.

Tüm bitkiler ışığa ihtiyaç duyar, ancak orkideler için mümkün olduğunca dolaylı güneş ışığı tercih edilir.

Ortamda Ani Bir Değişiklik

Bir bitkinin yerini veya ortamını değiştirdiğinizde, bu durum bitkinizin stres hissederek yapraklarının veya çiçeklerinin dökülmesine neden olabilir.

Sararan yapraklar bitkilerde daha ciddi bir stres belirtisidir. Bu stres, bitkinizi mağazadan eve ilk getirdiğinizde veya bitkinizi bir odadan diğerine taşıdığınızda meydana gelebilir. Ev ya da herhangi bir yer değiştirmeniz halinde de meydana gelebilir.

Çeşitli Hastalıklar

Orkidenizdeki sarı yapraklardan bitki hastalıkları da sorumlu olabilir. Yapraklarda sarı lekeler veya benekler varsa, bunun nedeni büyük olasılıkla bir hastalıktır.

Orkidenin Yaprakları Sarardı Ne Yapmalıyım?

Orkide yaprakları çoktan sararmaya başladıysa, ilk adım nedenini belirlemektir. Sebep belirlendikten sonra, sorunu tedavi etmek için uygun adımlar atılabilir. Orkide aşırı sulanıyorsa, tekrar sulamadan önce toprağın tamamen kurumasını bekleyin. Orkide az sulanıyorsa, daha sık sulayın. Sebep besin eksikliğiyse, bitkinin canlılığını geri kazanmak için uygun bir gübre kullanın. Sebep haşere veya hastalıksa, bitkiye buna göre işlem uygulayın.

Orkidenin suya ihtiyacı olduğunu nasıl anlarız?

Orkidenizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamanın ilk yolu yapraklarına bakmaktır. Orkideler güzel, büyük yapraklarıyla bilinir ve sağlıklı olduklarında bu yapraklar parlak yeşil olur. Yapraklar sarı veya kahverengi görünmeye başladıysa, bu bitkinin susuz kaldığının ve daha fazla suya ihtiyaç duyduğunun bir işaretidir. Kaynak

Orkidenin Sararan Yaprağı Kesilir mi?

Çürük nedeniyle olmadığı sürece sarı yaprakların kesilmemesi önerilmektedir. Bunun birkaç önemli nedeni vardır. Sararan alt yapraklar muhtemelen yaşlı oldukları ve verimli çalışmadıkları için dökülmektedir. Bir orkide yeni yapraklar çıkardığında, genellikle en eski yapraklarını döker.

Orkideler yapraklarını dökerken onları yalıtarak enfeksiyonların ve patojenlerin bitkiye girmesini önler. Sarı bir yaprağın tabanına yakın canlı dokuyu keserseniz, bulaşıcı mikroorganizmalar için bir saldırı vektörü sunmuş olursunuz.

Bu yazımızda Orkidenin Yaprakları Neden Sararır konusunu ele aldık. Dilerseniz konu hakkında yorum bırakabilirsiniz.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.