Robinson Projeksiyonu Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

17.06.2022
46

Robinson projeksiyonu, tüm dünyanın düz bir biçimde gösterildiği kartografik bir projeksiyondur.

Robinson projeksiyonu, tüm dünyanın düz bir biçimde gösterildiği kartografik bir projeksiyondur.

Robinson projeksiyonu, üniversite profesörü Arthur H. Robinson tarafından 1963 yılında geliştirilmiştir. Dünyayı gerçeğe mümkün olduğunca yakın iki boyuta getirmek için geliştirdiği bu model 1974 yılında yayımlanmıştır.

Arthur Robinson Kimdir?

Arthur Robinson Kimdir?
Arthur Robinson Kimdir?

Arthur H. Robinson, James Howard Robinson ve Elizabeth (Peavey) Robinson çiftinin çocuğu olarak 1915’te dünyaya geldi. Gençliğinde Büyük Britanya’da yaşamış ve lise sonrası eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nde almıştır. Lisans eğitimini Miami Üniversitesi’nde tamamlamış ve 1936 yılında lisans derecesini almıştır.

Lisans eğitimi sırasında özellikle haritacılıkla ilgilenmeye başladı ve 1938’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden coğrafya alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1947’de Ohio Eyalet Üniversitesi’nden doktora unvanı aldı. Ohio Eyaleti’ndeyken Robinson, Harita iletişim modelindeki sorunları çözmek için çalıştı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Robinson, Stratejik Hizmetler Ofisi’nin (OSS) harita bölümünün direktörü olarak görev yaptı. 1941 yılında Robinson OSS’ye katıldığında, bugün bildiğimiz anlamda haritacılar yoktu. Robinson haritacılıkla ilgilenen coğrafyacıları işe aldı ve grup tekniklerini iş başında geliştirdi.

Robinson liderliğindeki OSS haritacıları Başkan Franklin Roosevelt için “Başkanın Küresi” olarak bilinen 50 inçlik devasa bir küre tasarladı. Kürenin bir kopyası Winston Churchill’e hediye edildi ve George Marshall ile Henry Stimson’ın kullanımı için üçüncü bir küre de sağlandı.

Başkanlık Küresi
Başkan Roosevelt, Arthur Robinson ve OSS tarafından üretilen 50 inçlik küreyi inceliyor – Wikipedia

OSS’de görev yaparken Robinson, 5.000 elle çizilmiş haritanın oluşturulmasını denetledi ve 1943’te Quebec ile Kahire’deki Müttefik konferanslarına katıldı. 1944’te ABD harita şefi olarak görev yaptı. Robinson çabalarından ötürü 1946 yılında Birleşik Devletler Ordusu’ndan Liyakat Nişanı aldı.

Robinson 1947’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin Coğrafya bölümünde akademi ve araştırma alanında çalıştı. Robinson haritacılığı tanınan bir disiplin haline getirmeye çalıştı. Sonuçta üniversitede haritacılık alanında hem lisans hem de yüksek lisans derecesinde eğitimler verildi. Bugün Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki harita kütüphanesi onun onuruna adlandırılmıştır.

Robinson Projeksiyonu

Robinson’un en önemli başarılarından biri Robinson projeksiyonudur. 1961 yılında Rand McNally, Robinson’dan dünya haritası olarak kullanılmak üzere, diğer kriterlerin yanı sıra kesintisiz, sınırlı bozulmaya sahip ve göze hoş gelen bir projeksiyon seçmesini istedi. Robinson kriterleri karşılayan bir projeksiyon bulamadı. Bu nedenle Rand McNally onu bir projeksiyon tasarlaması için görevlendirdi.

Robinson 1963 yılında meridyenlerin eşit olarak dağıldığı sözde silindirik bir projeksiyon tasarladı. Projeksiyon piyasaya sürüldüğünden bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır. National Geographic 1988 yılında dünya haritaları için bu projeksiyonu benimsemiş ancak 1998 yılında Winkel tripel projeksiyonu ile değiştirmiştir.

Robinson Projeksiyonun Özellikleri

Robinson projeksiyonun özellikleri şunlardır:

  • Sözde silindirik bir izdüşümdür.
  • Dünyanın yüzeyini temsil eder.
  • Meridyenleri kavislidir.
  • Paralelleri düzdür.
  • Kıtaların göreceli büyüklüğünü doğru bir şekilde temsil eder. 
  • Kutup bölgelerinde biraz deformasyon var.

Coğrafya ile ilgili diğer içerikler için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.