Smear testi: Milyonlarca kadının hayatını kurtaran keşfin arkasındaki aşk hikayesi
Milyonlarca kadının hayatını rahim ağzı kanserinden kurtaran Papanicolaou leke testi, 20 yılı aşkın bir süredir kendilerini feda eden bir çiftin özverisiyle keşfedildi.
Papanicolaou leke testi, doktorun adını almıştır. George M. Papanicolaou tarafından. Bu test kanser hücrelerinin saptanmasını sağlar.
Yeğeninin kızı Olga Stamatio, BBC’ye bir pamuklu çubuğun iç hikayesini anlattı. Yunanistan’dan New York’a
Dr. Pap ve eşi Mary, 1913 yılında Yunanistan’dan New York’a göç ettiler. Geçimlerini sağlamak için bir iş bulmaları gerekiyordu. Birçok farklı iş yaptılar.
Papa Nikolau önce halı dükkanında elini denedi, sonra eski tutkusu olan kemana geri döndü ve restoranda çalmaya başladı. Karısı haftada 5 dolara düğme dikti, zar zor geçindiler. Son olarak, Dr. Pap, Cornell Üniversitesi’nde bir iş buldu.
Uzun bir çalışmanın ardından hücreleri bir bardağa yayarak yaptığı çalışmada kanser hücrelerini tespit etmeyi başardı.
1928’deki bu keşif bilim camiasını hiç heyecanlandırmadı. Bu arada, Dr. Pap daha fazla kanıt toplamaya başladı.
Karısı Mary ona eksik olan kısmı, sürekli deney yapma fırsatı verdi. Swablar 20 yılı aşkın bir süredir günlük olarak yapılmaktadır. Test sonucunda, araştırması 1943’te bilim topluluğu tarafından tanındı.
Dr. Olga Stamatio Pap aslında utangaçtı, diye açıklıyor, ancak karısının pahasına ve özverisiyle işi yaptırdı.
Papanikolaou’nun yüzü 1995 ve 2001 yılları arasında 10.000 Yunan drahmisi banknotunda ve bir süre ABD pullarında göründü.
Google, Georgios Papanikolau’nun onuruna 2019 yılında onun için bir grafiti (tema) hazırladı. Google tarafından karalanmış bir Papanicolaou leke testi bulan Georgios Papanicolaou’nun hikayesi Kadınlar Seks Araştırmalarının Öncüsü-Virginia Johnson-BBC News
Vajina hakkında bilmeniz gerekenler
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen altıncı kanser nedeni ve en sık onuncu ölüm nedenidir.
Smear (Papanicolaou smear) birçok ülkede rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için kullanılan basit bir testtir. Rahim ağzından özel bir fırça ile hücrelerin toplanıp kanser veya kansere neden olabilecek hücrelerde değişiklik olup olmadığının incelenmesine Papanicolaou leke testi denir. Uzmanlara göre 30 yaş altı kadınların yılda bir kez smear testi yaptırması gerekiyor. 30 yaş üstü kişilerde, arka arkaya 3 swabın sonucu negatif ise, swablar 2-3 yılda bir tekrarlanacaktır.
Hücrelerin yapısına bağlı olarak, yayma genellikle normal, yani negatif, anormal veya pozitif olarak adlandırılır. Swab sonuçları anormal ise jinekolojik muayene önerilir.