Uzayda Otel
Uzayda otel var, hem de barlarından sinemaya kadar her şeyiyle tam teşekküllü, desek… İnanırmıydınız?
Bunu ütopik bir fikir olarak görebilirsiniz ancak hiç de öyle değil. Uzayın ilk, üstelik donanımlı oteli 2027 tarihinde açılışa hazırlanıyor.
Yolunuz bir gün uzaya düşerse… (Neden olmasın?)
‘‘Ya ben şimdi nerede kalacağım? Başımı sokacak bir yer bulsam hiç olmazsa, varsın 5 yıldızlı olmayıversin.’’ Diye düşünmenize gerek yok… Uzay otelini sizin için çoktan hazırlanmış bir şekilde bulacaksınız.
İlk Uzay Oteli Ne Zaman Açılacaktır?
Belki şu an bu yazıyı okurken; ‘’Daha dünyada normal tatil yapamıyoruz. Uzay otelini kim kaybetmiş de biz bulalım?’’ diye düşünüyorsunuz. Tabii siz de haklısınız. Fiyatından dolayı hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor.
Çoğumuzun hiçbir zaman asla deneyimleyemeyeceği bir şey olsa da, uzay oteli fikri hepimize heyecan veriyor. Bu aandaki gelişmelere meraklıysanız, işte sizi yakından ilgilendiren taze taze bir haber:
Uzayda ilk otelin 2027 itibariyle faaliyete geçirilmesi planlanıyor. ‘Voyager Class Uzay İstasyonu’ olarak adlandırılan bu ilk uzay otelinin kapasitesi 400 kişi ağırlamaya müsait olacak.
Bu, başlangıç için hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Voyager Class’ın sunduğu olanaklar geniş kapasitesiyle bitmiyor. Ayrıca; yeme-içme, dinlenme ve tedavi alanlarında da birçok hizmet verilmesi öngörülmektedir.
Space.com tarafından yapılan açıklamaya göre, projenin kökeni 2012 yılına dayanıyor. Uzay oteli fikrinin temeli, John Blincow tarafından Gateway Vakfı’nın kurulması ile başladı.
Bu vakıf ise, uzayda otel tasarım ve uygulama süreçlerini başlatan OAC şirketini kurdu. İlk uzay limanını kuran Gateway Vakfı. Uzayı daha yaşanılabilir kılma hedefiyle çalıştıkları ifade edilir.
Aslında uzay otelinin yapımı 2025 yılında bitirilecekti. Ancak Coronavirüs’ün küresel etkilerinden dolayı pek çok şey gibi, bu da ertelenmekteydi. Şimdi gözler 2027’nin yolunu gözlüyor…
Uzay Oteli Hangi Özelliklere Sahip Olacak?
Voyager’ın tasarımcısı Orbital Assembly Corporation (OAC) adlı şirket, oteli 2025 yılında yapmaya başlayacaklarını duyurdu. Şirketin planına göre 2 yıl içinde tamamlanıp kullanıma açılacak otel, ‘içinde yok yok!’ dedikleri cinsten.
Kendisini, ‘büyük ölçekli ilk uzay inşaat şirketi’ diye tanımlayan Orbital Assembly Corporation, tesisin 50 bin metrekare olacağını belirtiyor.
Yapılan açıklamaya göre otelde;
- SPA merkezi,
- Restoran,
- Spor salonu,
- Bilimsel araştırma bölmeleri,
- Mürettebat konaklaması için ayrılmış özel alanlar,
- Bar,
- Sinema salonu yer alacak.
- Otel, dönüş hızını azaltmak veya artırmak suretiyle yapay bir yer çekim kuvveti üretebilecektir. Bu sayede uzaydaki insanların o oteli kullanması mümkün hâle gelecek. (Sonuçta yerçekimsiz bir mekânda konaklama düşünülemeyeceğine göre, uzay şartlarının izin verdiği ölçüde sûnî bir yerçekimine ihtiyaç var.)
- Dönen halka biçimindeki bu istasyon, yerçekimini gezegenimizin 6’da 1’ine eşit olacak şekilde verecek.
- Söz konusu özelliğiyle Voyager Class, düşük yer çekimi araştırmaları gerçekleştiren bir ulusal uzay ajansı olarak da varlık gösterecek.
- Dünyamızın alçak yörüngesinde bulunacağı söylenen uzay oteli, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve NASA için bir araştırma merkezi olarak kullanılacaktır.
- İç mekânlar ise doğal renklere ve malzemelere sahip olarak tasarlanacaktır. Böylece misafirler lüks bir otel hissiyatı yaşayacak.
- Ayrıca Voyager İstasyonu; 1 haftalığına, 1 aylığına veya süresiz olarak kiralanabilecektir. Ve villa seçenekleri de barındıracak. Bu villaların yaklaşık 500 metrekare büyüklüğünde olacağı bildiriliyor. Bu villalarda yemek pişirme olanağı, banyo ve uyku alanları da bulunacaktır.
- Öte yandan uzay istasyonu, pek çok otel süitine de ev sahipliği yapacak.
Uzay Otelinde Konaklama Nasıl Olacak?
İnsanlar, merkezin birbirine sabitlenen iki eş parçasından birinde konaklayabilecektir. Şöyle ki:
İstasyonun hem dışa, hem de içe ait bir halkası bulunacaktır. İç halkanın görevi, kenetlenme merkezi olarak faaliyet göstermek.
Dış halkaya gelince;
- Raylı ulaşım sistemleri,
- İstasyona ait radyatörler,
- Güneş panelleri,
- İstasyonun yaşanabilir düzeydeki modülleri için kullanılmaktadır. Âdeta bir omurga vazifesi üstlenecektir.
Bu dış halkaya bağlanan kapsüllerin hepsi başka bir amaca hizmet etmesi için tasarlanacaktır.
Örneğin; bazılarını restoran, bar ve konaklama için kullanacaklar. Kimileri ise çeşitli araştırmaların yürütülebilmesi için NASA veya ESA gibi dev isimlere satılacaktır.
Sonuç
Uzayda otel şimdilik fikir aşaması devam eden bir proje. 3 yıl sonra hayata geçirilmeye başlayacaktır. Uzay oteli, Kapılarını uzayın şanslı turistlerine açtığında bakalım neler olacak?
Bizce; konforlu, rahat bir deneyim sunacağı şüphesiz. Oteli turistlerin dilinden dinlemek için ise daha çok zamana ihtiyacımız var…