VDS Server ve Diğer Serverlarla Farkı
VDS server, dedicatedlerin sanallaştırılması ile oluşturulan ve yazılımların birden çok sunucuya dağılınması sayesinde maksimum yararın elde edilebileceği yapıya verilen addır. Aynı zamanda birden fazla işletim sisteminin tek bir sunucu üzerinde bağımsız biçiminde de ifade edilebilir. Sanal sunucular, natürel afetlerden etkilenmezler ve bulut depolama teknolojisi sayesinde kullanıcılara ehemmiyetli avantajlar sağlar.
Sanal Sunucular Nasıl Çalışır?
Sanal sunucular, İngilizcede VPS başka bir deyişle Virtual Private Server olarak öğrenilmektedirler. Dedicated server, fiziksel sunucu aynı hizmettir ve sanal sunucuları içerisinde barındırır. Daha sonra sistem içerisindeki her bir VPS birbirlerinden bağımsız bir biçimde çalıştırılabilir. Tüm sanal sunucular, kendileri için RAM, işletim sistemi, IP adresi ve sabit disk ile beraber bunlara bağlı konumdaki yapılandırma dosyalarına sahiptirler.
Yüksek hat tüketimi ile öğrenilen uygulamalar ve online oyunlar için sanal sunucularda yeterli boş disk alanı sağlanmalı ve ağ performansı sağlanmalıdır. Teçhizat kaynakları sanal sunucular sayesinde daha kolay bir biçimde dağıtılabilir. Kullanıcının istek ve lüzumlarına bağlı olarak sanal sunucuların ölçekleri düşürülebilir ya da kolay bir biçimde kapasiteleri çoğaldırılabilir. Yeni teçhizat arz etmek üzere lüzumlu harekâtlar da kısa vakitte bitirilebilir.
Sanal Sunucu Ne İşe Yarar?
Sanal sunucular, kullanıcıların çok fazla alana sahip olmalarına gerek kalmaksızın web sitelerini çalıştırabilmelerini sağlar. Misalin yüksek performans gerektirmeyen web siteleri sanal sunucular sayesinde ziyaretçiler ile buluşur. Fiziksel sunucular gibi virtual (sanal) etrafta var olan bu sunucuların bakım, montaj ve yer eşi ek giderleri bulunmaz. Dolayısıyla daha ekonomiktirler ve minik çapta projeler için idealdirler.
Ufak ya da orta ölçekli müessese & kuruluşlar, bu tip sunucuları kullanarak radyo yayını yapmak ve web yazılımlarını script yakalamak olasıdır. Sanal sunucular kullanılarak eposta servisleri sağlanabilir, muhasebe uygulamaları çalıştırılabilir ve reyin sunucularına alt yapı sağlanabilir. Bunlara ek olarak sanal sunucu, backup olarak kullanılabilir ve bilgi yedekleme mevzusunda arzu edilen harekâtları noksansız bir şekilde reelleştirebilir. Kullanıcılar, sanal sunucu aracılığı ile web uygulamalarını diledikleri şekilde geliştirebilir ya da barındırabilir.