Yangın Tesisat Sistemi Neden Önemlidir?
Yangın tesisat sistemi günümüzde her dairede mutlaka olması gereken tesisatlardan biridir. Olası bir yangın durumunda hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi, ufak yangınların söndürülebilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda yangın yerine itfaiyenin gelene kadar yangını kontrol altına alabilmek, büyümesini önlemek için etkilidir. Bu kapsamda yangın tesisat sistemleri itfaiye müdahalelerini destekleyen türden bir işleve sahiptir.
Güvenlik önlemleri dahilinde günümüzde tüm binalarda bir yangın tesisat sisteminin olması gerekir. Bu kapsamda yangın tesisat sistemleri hem kuru hem de ıslak olarak iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Yangına müdahale edilebilecek en uygun tesisat sisteminin bulunması bu süreçte hayat kurtarıcıdır. Tüm bu nitelikleri bakımından yangın tesisat sistemlerinin önemi de gözler önüne serilir. Ayrıca belirtmeliyiz ki yangın tesisat sisteminin yapımına dikkat edilmesi önemli faktörlerden biridir.
Yangın Tesisat Sisteminin Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm bina veya dairelerde yangın merdiveni bulunması gerektiği gibi yangın tesisat sistemi de olmalıdır. Bu kapsamda tesisat sisteminin yapımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yangın tesisatının olası bir yangın anında en verimli sonucu sağlayabilmesi açısından bu kısımlara dikkat edilmelidir. Yangın tesisatının yapım aşamasında tesisatın pratik bir şekilde kullanılabilir olmasına önem verilmelidir. Aynı zamanda yangın esnasında yeterli basınç ve debide su alınabilmesi de dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Bu sayede en kısa sürede çıkan yangına müdahale gerçekleştirilebilir.
Yangın tesisat sisteminin yapımının ardından da düzenli olarak bakımının yapılması önemlidir. Bu kapsamda düzenli periyotlar halinde yangın tesisat sistemlerine bakım yapılmalıdır. Aksi halde yangın anında tesisattan istenilen verim alınamayabilir. Bu da oldukça olumsuz ve hayati tehlike oluşturacak durumlara sebep olabilir.
Yangın Tesisat Sisteminin Çeşitleri Nelerdir?
Yangın hem kuru hem de ıslak tesisat sistemleri etkisinde söndürülebilir. Bu doğrultuda yangın tesisat sistemleri de kuru ve ıslak olarak iki çeşide ayrılır. Her iki yangın tesisatının yapımında da mutlaka yönetmeliğe uyulmalıdır. Aynı zamanda belirli aralıklar dahilinde tesisatın bakımın ve temizliğinin yapılması önemlidir. Böylelikle olası bir yangın durumuna karşın tüm hazırlık ve müdahale süreci başarıyla gerçekleştirilebilir.
Kuru yangın tesisatlarında boruların içerisinde normal koşullarda su bulunmaz. Sistem borularında basınçlı azot gazı veya hava bulunur. Su ise yangın anında borulara verilir. Genellikle bu yangın tesisatları suyun donma ihtimalinin olduğu soğuk dairelerde kullanılır. Bir diğer yangın tesisatı olan ıslak yangın tesisatında ise boruların içerisinde basınçlı su yer alır. Böylece herhangi bir yangın durumunda kolaylıkla müdahale gerçekleştirilebilir.
Yangın Tesisat Sisteminin Düzenli Bakımının Faydaları
Belirli periyotlar dahilinde yangın tesisat sisteminin bakımının yapılmasının büyük faydaları vardır. Özellikle de yaşadığınız dairedeki yangın tesisatının sürekli bakımının yapıldığından emin olmalısınız. Bu sayede herhangi bir yangın oluşumunda mevcut olan yangın tesisat sistemiyle ilk müdahaleyi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bakımı yapılmamış bir tesisatı kullanmaya çalışırsanız, herhangi bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu da yangın tesisat sisteminin ve bakımının hayati bir kurtarıcı niteliği taşıdığını bir kez daha bizlere gösterir.